Centrum Biegacza - projekt budynku biurowego

Nowy Sącz PL

Inwestor: Fundacja Instytut Studiów Wschodnichul. Solec 85, 00-382 Warszawa

Obiekt: Budynek Centrum Biegacza

Miejsce: Niskowa, Nowy Sącz, Polska

Zespół projektowy:

Architekci

arch. Grzegorz Dresler, arch. Agnieszka Latała

Konstrukcja: Euroinż S.C., mgr inż. Zdzisław Piątek, mgr inż. Dawid Mazur

 

Budynek projektowany w związku z ideą sieci Centrum Aktywnego Wypoczynku, w tym Tras Biegowo-Rowerowych realizowanego w ramach działania 9.3 Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013.

Pomysł na stworzenie Centrum Biegacza jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na infrastrukturę związaną z bieganiem, zapotrzebowanie na stworzenie spójnego systemu zarządzania organizacją imprez biegowych i około sportowych oraz propagowanie aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia.

Funkcja obiektu: Funkcja projektowanego budynku biurowego związana jest z działalnością sportową i biznesową. Projekt budynku biurowego podzielono funkcjonalnie na następujące strefy:

I Strefa konferencyjna – obejmująca pomieszczenia służące do organizowania konferencji: sala konferencyjna ( z możliwością podziału na trzy mniejsze sale), pomieszczenia biurowe, zaplecze dla cateringu, zaplecze sanitarne, magazyny. Podczas organizowanych imprez plenerowych możliwe jest też rozstawienie namiotu na placu za budynkiem. Wnętrze budynku zostało tak zaprojektowane, aby namiot eventowy stanowił przedłużenie holu przy sali konferencyjnej. Możliwa jest pełna obsługa cateringowa organizowanych spotkań.

II Strefa – Studio TV - obejmująca studio nagrań TV wraz z reżyserką i zapleczem magazynowym, serwerownię, pomieszczenia biurowe, zaplecze sanitarne. Pomieszczenie studia nagrań zajmuje 76 m2 powierzchni i mierzy 8m wysokości. Pomieszczenie znajduje się w samym środku budynku (brak ścian zewnętrznych) oraz zostało oddylatowane od reszty konstrukcji dla zapewnienia jak najlepszych warunków akustycznych.

III Strefa open office – na piętrach zlokalizowano otwarte przestrzenie biurowe z wydzielonymi komfortowymi pomieszczeniami dla kadry zarządzającej oraz zapleczem.

IV Strefa fitness – obejmująca siłownię z przestrzenią fitness, saunę, zaplecze medyczne: gabinety: lekarski oraz rehabilitacyjne, szatnie, zaplecze sanitarne.

Architektura: Buro projektowe zaprojektowało budynek trzykondygnacyjny o zwartej bryle. Rysunek rzutu podyktowany został kształtem długiej i wąskiej działki. Dach wielospadowy nawiązujący do górzystego krajobrazu. W dużej mierze przeszklone elewacje przesłonięte zostały pionowymi panelami drewnianymi stanowiącymi zabezpieczenie przed nadmiernym nasłonecznieniem budynku. Budynek częściowo zasilany będzie z wykorzystaniem paneli fotowoltaicznych, którymi pokryte zostały połacie dachu. Architekci wykonali projekt budynku zgodnie z zasadami architektury zrównoważonej.

architektura zrównoważona, instalacje fotowoltaiczne, budynki pasywne, sport, biznes, biuro, event, konferencje, szkolenia, Niskowa, Nowy Sącz, studio nagrań TV