Centrum Kultury

Katowice, PL

Główne wejście do budynku prowadzi przez nowe foyer od strony skweru.W foyer zlokalizowane są reprezentacyjne schody prowadzące do szatni w poziomie piwnic oraz winda zapewniająca wygodny dostęp do pomieszczeń położonych na pozostałych kondygnacjach.

W foyer zlokalizowane jest także multimedialne stanowisko informacyjne oraz kasa biletowa.

Hol ma tez funkcję wystawową – szynoprzewody na suficie pozwalają na aranżacje i zmiany oświetlenia różnego rodzaju wystaw.

W budynku od strony Wiosny Ludów zaprojektowana jest restauracja (sala restauracji o powierzchni ok.80m2) z pełnym zapleczem kuchennym. Do sali restauracyjnej prowadzi osobne wejście z zewnątrz przez hol, jak również wejście z głównego foyer. Restauracja może zostać powiększona o poziom piętra, w takim przypadku projektowane byłyby dwie małe windy kuchenne na brudne i czyste naczynia. Restauracja ma osobne klimatyzowane pomieszczenie na odpadki kuchenne, z osobnym wejściem z zewnątrz budynku.

CZĘŚĆ WYSTAWOWA, SALA TEATRALNA, GALERIA.

W drugim pozostawionym budynku zlokalizowana jest

galeria pokazująca przemysłowa historię Szopienic, sala małych form teatralnych mogąca pomieścić ok. 70 miejsc dla publiczności, garderoby, charakteryzatornia, magazyn dekoracji

Największa przestrzeń wystawowa znajduje się na parterze, za foyer i projektowana jest jako pomieszczenie jednoprzestrzenne doświetlone z góry poprzez świetliki w dachu.

Świetliki mają formę nawiazujacą do dachów szedowych stosowanych na budynkach przemysłowych.

Tego typu pomieszczenie umożliwia rożne mobilne aranżacje przestrzeni w zależności od charakteru wystaw.

POZIOM PIĘTRA:

W budynku od strony Wiosny Ludów zaprojektowana jest sala konferencyjno na ok.70 osób. Widzowie wchodzą do Sali klatką schodową od strony głównego wejścia. Przed sala zaprojektowano hol o powierzchni dostosowanej do liczny użytkowników sali.

W tej części budynku projektowane są również pokoje biurowe dla pracowników administracji budynku.

W drugim pozostawionym budynku na piętrze odtworzone będzie mieszkanie Hilarego Krzysztofiaka pomieszczenia mieścić będą wystawę z jego pracami. W tej części centrum projektowane są także atelier malarskie dla młodych zdolnych lokalnych artystów. Dwa budynki połączone są kładką nadwieszoną nad salą wystaw nad parterem. Z kładki wgląd na przestrzeń foyer oraz na wystawy.

FORMA BUDYNKU.

Pozostawione zostały dwa najwyższe budynki, które można adaptować do nowych funkcji. Pozostałe prowizoryczne parterowe budynki nie nadają się do adaptacji. Pomiędzy budynkami wybudowana zostanie nowa przestrzeń wystawowa z dachami świetlikami – nawiązującymi do pochyłych dachów istniejącej zabudowy. Ściany budynków istniejących zostaną oczyszczone z tynku , cegła wyczyszczona i zaimpregnowana. Ściany nowych części budynku oraz nadmurowania zostaną obłożone cegłą klinkierowa.