Fabryka Inżynierów - projekt remontu budynku i budowy nowego budynku

Łódź, PL

Inwestor: Politechnika Łódzka - Wydział Mechaniczny

Powierzchnia całkowita: 8000 m2

Szacunkowy koszt realizacji projektu: 44,6 mln zł

Projekt ofertowy budynku dydaktycznego i biurowego "Fabryki Inżynierów".
Obiekt zlokalizowano na działkach Politechniki Łódzkiej położonych pomiędzy ulicami Radwańską, Żwirki, Żeromskiego. W zakresie projektów było wykonanie projektu remontu hal przemysłowych ze zmianą funkcji na biura i laboratoria, oraz budowa nowego budynku biurowego z salami wykładowymi.
Budynek zaprojektowano jako symbol architektury postindustrialnej Łodzi, charakterystyczny i niepowtarzalny.
Styl budynku tworzą ceglane filary elewacji jednorodne stylistycznie z sąsiadującymi zabytkowymi ceglanymi budynkami.
Prosta minimalistyczna architektura budynku poprzecinana szerokimi panoramicznymi oknami, "kadrami" przemysłowej Łodzi.
Społeczny charakter wnętrza tworzy wysoki na 4 kondygnację hol z szerokimi amfiteatralnymi schodami, przestrzeniami studenckimi,
wysoką zielenią. Wnętrze architektoniczne budynku ukształtowane zostało proekologicznie i przyjaźnie człowiekowi  poprzez zapewnienie światła słonecznego, zieleni, miejsc do wypoczynku i relaksu.
Wszystkie pomieszczenia dydaktyczne pogrupowano funkcjonalnie zapewniając jednocześnie właściwe oświetlenie i  kontakt z zielenią ozdobną.