Projekt architektoniczny Teatru im. Ludwika Solskiego

Tarnów, PL

Autorzy: architekt Grzegorz Dresler  
Współpraca: architekt Wojciech Odrzywolski, wizualizacje wnętrz architekt Agnieszka Durlik

Zrealizowany projekt biura architektonicznego Dresler Studio Architektura i Urbanistyka obejmował gruntowną przebudowę i rozbudowę budynku Teatru, z istniejącego budynku pozostały w trakcie budowy jedynie pojedyncze  ściany oraz zaplecze administracyjne. W pierwszej fazie budowy wyburzona została widownia, frontowa część budynku, stropy, dach nad kominem sceny. Zaprojektowana została nowoczesna architektura powiązana z technologią teatru.

Wykonana została nowa frontowa część budynku z foyer w formie przeszklonej otwartej przestrzeni z „zawieszoną„ na poziomie pierwszego piętra owalną salą kameralną, powstałą nowa widownia dużej sceny, nadbudowano komin sceny, powstałą sala prób, oraz nowe stropy i dachy nad całym budynkiem.

Przed budynkiem powstały szerokie kamienne schody oraz plac teatralny.

Przebudowa to nie tylko całkowita zmiana wyglądu budynku, wykonana została także nowa technologia sceny: mosty oświetleniowe, sztankiety sceniczne z napędem elektrycznym, pomosty technologiczne, instalacje nagłośnienia i oświetlenia scenicznego.

Inwestor: Gmina Miasto Tarnów
Adres inwestycji: Tarnów ul. Mickiewicza 4, Tarnów
Powierzchnia zabudowy po rozbudowie: 1553 m2
Powierzchnia użytkowa budynku: 3231,5 m2

Kubatura budynku teatru po rozbudowie:  18118,4 m3
Powierzchnia sceny teatralnej: 103,5 m2
Kubatura sceny teatru: 1685 m3

W czerwcu 2009 r. rozpoczęła się gruntowna przebudowa Teatru im. Ludwika Solskiego w Tarnowie. Inwestycja, kosztująca ok. 15 mln zł, w większości finansowana była ze środków europejskich w ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego (MRPO).

Przebudowa zakończona została na początku 2011 r. Po przebudowie Teatru ilość widzów zwiększyła się do 63000 w 2014 roku co jest potrójnym wzrostem w porównaniu  do roku 2007 poprzedzającego prace projektowe i przebudowę Teatru. Projekt architektoniczny wraz z technologią sceny opracowany został w biurze architektonicznym Dresler Studio Architektura i Urbanistyka Sp z o.o. Sp k.