Projekt nowoczesnego budynku Wydział Radia i Telewizji

Katowice, PL

Autorzy:
architekt Agnieszka Durlik, architekt Grzegorz Dresler

Wykonany projekt architektoniczny to spójna stylistycznie kompozycja która zapewnia identyfikację nowoczesnemu budynkowi Wydziały Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego

Przejrzystość funkcji to główna cecha budynku. Zawiera się w tym że projektowany układ funkcji kształtuje się w sposób uporządkowany przez grupowanie pomieszczeń o odrębnym przeznaczeniu wokół ogólnodostępnego holu. Rygor kompozycyjny staje się systemem porządkującym plany poszczególnych kondygnacji.

Elementem zespalającym całość jest wewnętrzny dziedziniec - patio oraz trójkątny plac częściowo zadaszony wyższa kondygnacja budynku.

Forma budynku będąca rezultatem uwarunkowań zewnętrznych i przyjętych reguł kompozycyjnych tworzy atrakcyjny obiekt przestrzenny 0 wyraźnych i łatwo odczytywalnych cechach.

Prosta forma oparta jest na geometrii trójkąta. Elewacje tworzą moduły z przestrzennych trójkątów równobocznych które mają wymiar - wysokość 120 cm, wymiar ten jest następnie powtarzany w wysokościach i szerokości poszczególnych kondygnacji budynku. A także w rozstawie ścian działowych. Rozmiar przeszkleń wewnątrz trójkątów zmienia się płynnie na elewacji tworząc niepowtarzalny wzór i charakter budynku.

Instalacja solarna

Instalacja połączona będzie z ogrzewaniem c.o. i instalacją ciepłej wody użytkowej. Instalacja solarna pozwoli na pokrycie w 100% zapotrzebowania na ciepłą wodę użytkowa oraz znacząco obniży koszty ogrzewania wnętrza budynku. Do pozyskiwania energii słonecznej zaprojektowane zostaną baterie kolektorów usytuowanych na dachu płaskim. Wysokowydajne , rurowe kolektory próżniowe z przepływem bezpośrednim pozyskują energie przez cały rok a nie tylko w najcieplejszych miesiącach.

Energia słoneczna przekształcona w ciepło w instalacji kolektorów słonecznych zostaje oddana przez wymiennik ciepła do zasobników , z możliwością ładowania warstwowego. Zasobnik buforowy wstępny służy do podgrzewu wstępnego ciepłej wody. Jest do niego kierowane ciepło niskotemperaturowe pozyskiwane z kolektorów.

Program funkcjonalny

Zgodnie z założeniami konkursu na terenie przy ul. Św. Pawła 3 przewiduje się realizacje budynku dydaktycznego Uniwersytetu Łląskiego.

Wejście do budynku poprzez częściowo zadaszony plac. Z hallu wejściowego orientującego w strukturze budynku wejścia do poszczególnych działów funkcjonalnych budynku

Budynek dydaktyczny podzielony został na bloki funkcjonalne mogące działać niezależnie od siebie

• hol wejściowy z biblioteką i klubem studenckim.

• studio filmowe zgrupowane z zapleczem techniczno magazynowym obsługującym studio, z odrębnym wejściem i wjazdem dla samochodów dostawczych

• sala kinowa

• zespół sal do nauki fotografii

• zespół pomieszczeń administracyjnych na 1 i 2 piętrze