Sala koncertowa

Kraków PL

Autor projektu: arch. Agnieszka Latała, wpółpraca w zakresie modelu generowanego przez skrypt Grasshopper 3D: arch. Grzegorz Dresler

Projekt obejmował budynek Teatru oraz Sali koncertowej

Idea. Przedmiotem projektu jest obiekt kultury będący impulsem dla rozwoju uśpionej części miasta. Budynek wraz z rozległym parkiem stworzy atrakcyjną przestrzeń oferującą mieszkańcom i odwiedzającym wachlarz możliwości rekreacyjnych i poznawczych.

Idea kulturalnego centrum zrodziła się ze sprzeciwu wobec powstającego w tym miejscu wielkopowierzchniowego centrum handlowego „Bonarka”.

Forma.  Projektowane centrum ma formę ogromnej bramy do parku i jest także w przenośni furtką do spotkania ze sztuką. Na nieregularną bryłę składają się dwa budynki połączone przejrzystą organiczną strukturą przypominającą strukturę skrzydła owada. Szerokie otwarte przejście w stronę parku umożliwia korzystanie z tego terenu również wówczas, gdy nie jest się gościem obiektu lub gdy obiekt jest zamknięty. Rozległe strukturalne przekrycie stwarza warunki do organizacji imprez plenerowych.

 Budynek położony na zboczu wzgórza został nadwieszony i skierowany w stronę centrum miasta. Jego ogromna przeszklona ściana frontowa pozwala gościom wewnątrz sali muzycznej spoglądać na rozciągającą się za sceną panoramę starego Krakowa. Ta sama ściana sali, rozświetlona podczas koncertu widoczna będzie już z daleka od strony miasta.

Układ funkcjonalny obiektu.  Projektowany obiekt kultury ma być przede wszystkim dostępny w dzień a nie tylko w trakcie trwania wieczornych spektakli. Dlatego prócz głównych sal projektowane jest przestronne widokowe foyer z kawiarnią i przestrzenią wystawową, które w połączeniu z parkiem mają tworzyć atrakcyjną przestrzeń sprzyjającą spotkaniom.

Część południowa obiektu.  Budynek południowy mieści w sobie główną salę teatru dramatycznego, kameralną salę eksperymentalną wykorzystywaną również jako sala prób, oraz cześć wystawową.

Główna Sala teatru dramatycznego ma kształt typowy spotykany w teatrach, zapewniający dobrą widoczność i akustykę.

W budynku usytuowane jest całkowite zaplecze sceniczne wraz z wymaganymi pomieszczeniami pomocniczymi, salą prób baletu, zapleczem dla artystów, częścią administracyjną oraz udogodnieniami dla gości.

Główna Sala teatralna o powierzchni ponad 500m2 zapewnia maksymalnie 529 miejsc siedzących dla publiczności, 389 na parterze (w tym 4 dla osób niepełnosprawnych) + 140 na balkonie. Rozłożenie miejsc siedzących publiczności rozplanowano zgodnie z zasadami stanowiącymi o warunkach dobrej widoczności.

Powierzchnia sceny głównej: 345 m2

Sala teatru eksperymentalnego. Kształt Sali wraz z ilością wyjść dają możliwość różnorodnego rozkładu miejsc i tym samym elastycznego kształtowania relacji: widownia – pole gry.

Powierzchnia Sali to 377 m2, przy czym 1/3 powierzchni to pole gry wraz z powierzchnią pomocniczą, 2/3 – miejsce dla widowni.

Lokalizacja Sali teatralnej na parterze budynku zapewnia wygodny dostęp, także dla osób niepełnosprawnych, ułatwia ewakuację, eliminuje dodatkowe ciągi komunikacji pionowej.

Część dla gości stanowi foyer, punkt informacji kulturalnej z punktem sprzedaży biletów, znajdujące się w na parterze budynku południowego, księgarnia, kawiarnia z widokiem na park, szatnia, oraz sanitariaty. Kawiarnia teatralna usytuowana na parterze budynku posiada niezależne wejście, dzięki czemu mogą z niej korzystać nie tylko goście teatru, lecz także przechodnie.

Część północna obiektu.  W budynku północnym zlokalizowana została sala muzyczna, mogąca pomieścić 620 osób. Audytorium przystosowane jest do organizacji koncertów zarówno solistycznych, zespołowych jak i pełnego składu orkiestry.  Obiekt zapewnia pełnowymiarową salę prób orkiestry oraz  mniejsze sale prób ansamblowych i indywidualnych, magazyn sprzętu muzycznego, podręczne magazyny instrumentów, odpowiednie pomieszczenia zaplecza dla artystów. W podeście scenicznym zaprojektowano zapadnię na fortepian. Pod sceną znajduje się przechowalnia oraz konserwatornia fortepianu.

Niewątpliwą atrakcją Sali jest widok na centrum Krakowa ze Wzgórzem Wawelskim przez przeszkloną ścianę za sceną. Sala posiada widownię jednokierunkową, wznoszącą się zgodnie z wykresem widoczności odpowiednim dla tego typu sal. Kształt Sali zgodny z wymogami akustycznymi. Zarówno audytorium jak i sala prób może spełniać funkcję Sali konferencyjnej. Sala prób orkiestry będzie pełnić również funkcję Sali muzyki kameralnej, a znajdujaca się na trzecim piętrze to sala muzyki elektronicznej.

W holu trzeciego pietra projektowane są stanowiska do odsłuchiwania muzyki, z których rozlega się widok na przestronny hol oraz na park.  Do dyspozycji gości jest trzy kondygnacyjne przestronne foyer, przestrzeń wystawowa, szatnia, sanitariaty.